Architektura, Wnętrza prywatne
komentarze 3

Summerhouse Lagnö

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Komu z nas nie marzy się letni domek? Takiego jak ten, który wam dziś prezentuję, można rzeczywiście pozazdrościć inwestorowi. Moje pokolenie to pokolenie ludzi młodych, którzy wyjechali na studia ze swoich rodzinnych miejscowości do większych miast. Większość z nich w trakcie studiowania „wciągnęło” miejskie życie lub po prostu zostali w miastach, ponieważ dostali w nich pracę. Duże miasta są dla nas jednocześnie błogosławieństwem (bo kultura, bo anonimowość, bo nikt się do nikogo nie wtrąca), jak i przekleństwem, (bo głośno, bo tłum, bo brak kontaktu z naturą, a dojazd gdziekolwiek zabiera wieki). Miotamy się pomiędzy potrzebą oddychania świeżym powietrzem a możliwością życia na przyzwoitym poziomie, wśród podobnych nam ludzi. Dla części z mieszkańców wielkich miast dom letni jest z pewnością najlepszym rozwiązaniem tej uciążliwej sytuacji.

   Mnie samej marzy się ucieczka na wieś, na razie pozostająca z wielu powodów w sferze marzeń. Tym bardziej podoba mi się projekt domu letniego w Lagnö. Stworzyli go dwaj znani i cenieni Szwedzcy architekci: Bolle Tham i Martin Videgård z pracowni Tham & Videgård Arkitekter, a we wnętrzach swój udział miała sama Lotta Agaton.

   Dom letni w Lagno położony jest na jednej z wysp archipelagu Sztokholmskiego.

„Budynek znajduje się pomiędzy lasem a linią brzegu. Sekwencja połączonych ze sobą spadzistych dachów z naturalnego lanego betonu tworzy przestrzeń wewnętrzną różnej wielkości i wysokości. Małe pokoje, łazienka, kuchnia i sypialnia znajdują się od północy, natomiast część dzienna-salon i jadalnia otwierają się dużymi oknami na południe z rozległymi widokami na pobliskie wyspy, Morze Bałtyckie i horyzont”.

„Pragnienie klienta, aby dom był łatwy w utrzymaniu, zainspirowało nas do zaprojektowania domu, który byłby integralną częścią krajobrazu naturalnego. Naszym celem był bardziej projekt, w którym ciężar i kolor materiału łączy estetycznie budynek ze skalnym granitowym podłożem, z którego zbudowany jest archipelag, niż zaprojektowanie typowego drewnianego domku”.

Tham & Videgård Arkitekter

   Architekci złagodzili betonową bryłę, otwierając ją drewnianymi jesionowymi oknami i wprowadzając drewno także do wnętrza budynku. W pierwszej większej części budynku znajduje się otwarty podłużny salon z jadalnią, kuchnią, łazienką i kilka pokoi. Drugi, mniejszy budynek przeznaczony jest dla gości. Mieści się tutaj pokój i łazienka. Na zewnątrz budynku znajduje się basen i sauna.

AUTOR: Gabriela Huzarska
FOTO: Tham & Videgård Arkitekter
ŹRÓDŁA: Tham & Videgård Arkitekter, Dezeen

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

 

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

Summerhouse Lagnö www.collagedesign.pl

  • hhmariusz

    A ja twierdzę, że beton nigdy nie był i nie będzie nawet zbliżonym do naturalnego elementem krajobrazu. Drewno, kamień, glina…

  • Sonia

    cudowny.

  • kasia

    Według mnie ciekawym rozwiązaniem jest beton architektoniczny na kominek