Blog, Wnętrza, Wnętrza prywatne
Komentuj

Vincent Van Duysen – C Penthouse

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Z djęcie kuchni z tego projektu, który stworzył Vincent Van Duysen, pokazałam Wam jakiś czas temu na moim Facebooku. Wzbudziło ono tak duże Wasze zainteresowanie, że postanowiłam pokazać dziś cały projekt tego apartamentu. Choć nieco odbiega stylistycznie od projektów, które dotychczas pojawiały się na blogu to sądzę, że warto!

Vincent Van Duysen

   Vincent Van Duysen to belgijski architekt, który swoje wykształcenie zdobył w Architecture Institute Saint-Lucas w Ghent. Jest to doświadczony 55-letni projektant, który swoje własne studio otworzył w 1990 roku w Antwerpii. W swojej pracy zajmuje się zarówno projektowaniem architektury, jak i projektami wnętrz. W jego biurze powstają też projekty całościowe obejmujące zarówno zewnętrzną bryłę budynku, jak i jej wnętrze. W swojej pracy skupia się przede wszystkim na ponadczasowości, która opiera się modzie i trendom, szanuje kontekst i tradycję, w której powstaje projekt. Podkreśla, że jego projekty są z założenia funkcjonalne, wytrzymałe i komfortowe.

C Penthouse

   To luksusowy apartament znajdujący się na ostatnim piętrze budynku w Antwerpii (w Belgii). Projekt jest stosunkowo nowy – powstał w 2016 roku. Pisząc o tym wnętrzu, nie sposób nie odnieść się do miejsca, w którym się znajduje:

„Projekt zainspirowany jest piękną panoramą rzeki Schelde i błękitnymi szczytami wzdłuż jej szarych nabrzeży. Projekt jest zorientowany w taki sposób, aby w każdej jego strefie wykorzystać tę spektakularną lokalizację”

   Założeniem było stworzenie miejskiego loftu nawiązującego do tradycyjnych magazynów znajdujących się przy nabrzeżu i w mieście. Stąd wziął się pomysł na wykończenie zarówno ścian, jak i sufitów betonem i użycie surowego drewna. Jak twierdzi projektant, wybór materiałów nawiązuje także kolorystycznie do szarych nabrzeży rzeki Shelde. Autor wspomina o inspiracji ruchem Arte povera, w którym wykorzystywano bardzo surowe materiały takie jak metal, beton, ziemię czy drewno wyłowione z wody.

   Wnętrze to miało do spełnienia jeszcze jedną istotną rolę oprócz funkcji mieszkalnej, która zapewne wpłynęła na jego minimalizm – stanowi bowiem przestrzeń, w której swoje miejsce znalazła kolekcja abstrakcyjnych ekspresjonistycznych rzeźb należących do właściciela penthouse’u.

   Zachęcam do obejrzenia innych projektów, tego nieprzeciętnego architekta, które znajdziecie na jego stronie – link znajduje się w „źródłach” poniżej. Jeśli interesują Was inne wnętrza, w których pojawia się sporo drewna i betonu, to wróćcie do kilku moich poprzednich wpisów: „Kawiarnia Ito Biyori Od Ninkipen”, ” Summerhouse Lagno„, „Lotta Agaton Dla Folkhem”.

   Zapraszam Was także na mój Instagram oraz Fan Page na Facebooku, gdzie piszę o remoncie mojego mieszkania i publikuję zdjęcia, których nie znajdziecie na blogu:)

AUTOR: Gabriela Huzarska
FOTO: Koen Van Damme
ŹRÓDŁA: Vincent Van Duysen

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl

Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl
Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl
Vincent Van Duysen - C Penthouse www.collagedesign.pl